A3002RU - brick

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
Michi94
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2019, 14:51

A3002RU - brick

Post autor: Michi94 » 15 sie 2019, 14:57

Witam. Dziś aktualizowałem router z v3.2.4 do v3.4.0 .
Przed zabiegiem przywrocilem router do fabrycznych ustawień.
Niestety po aktualizacji świeciła sie tylko dioda zasilania i połączenia LAN1 z komputerem. Próbowałem przywrócić router to żywych za pomocą Tftpd32 ale jednak coś nie działa bo jest od kilku minut block #0. Macie może jakies sugestie?
S/N to A3002RU18D2100469V1.0

Michi94
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 15 sie 2019, 14:51

Re: A3002RU - brick

Post autor: Michi94 » 19 sie 2019, 13:38

Dobra Panowie. Problem ROZWIĄZANY.
Jeżeli wszelkie próby z programami tftpd32 i tftpd64 nie przynoszą skutku, wtedy winą jest ZAPORA.
ALE... nawet jak ją wyłączałem nadal nic nie szło.
WIęc musiałem zrobić to w inny sposób.
1. Windows > Programy i Funkcje > Włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows
2. Tutaj zaznaczamy Klient TFTP
3. Potwierdzamy
4. Windows > Windows Defender Security Center > Zapora i Ochrona Sieci > Zezwalaj aplikacji na dostęp przez zaporę.
5. W nowym oknie, które się otworzy: Zmień ustawienia > Zezwalaj na dostęp innej aplikacji > Przeglądaj (tutaj powinno nam się otworzyć okienko z otwartym folderem System32 > Wpisujemy w Nazwie pliku : TFTP.exe > Enter
6. Zaznaczamy ptaszkiem Prywatne i Publiczne > OK wychodzimy
7. Pobieramy ze strony producenta lub Anteny32 wersję oprogramowania do routera, zapisujemy na pulpicie (chodzi o plik .web)
8. Podłączamy router do komputera kablem sieciowym (serio? te przyciskanie Resetu nie było mi potrzebne. Chyba, że router był na tyle martwy, że już się odpalał w trybie recovery)
9. Uruchamiamy CMD.exe
10. wpisujemy następujące komendy:
cd desktop
tftp -i 192.168.1.6 put nazwapliku.web
11. Po 5 sekundach już wszystko wgrane, odłączamy router z komputera i niech się wgrywa system :)

Wzorowałem się na tym poradniku:
https://appuals.com/how-to-setup-and-co ... indows-10/
Od punktu: Installing TFTP Client
A następnie od punktu: Configuring Firewall to Allow TFTP podpunkt 5 do końca.
Tak jak już pisałem, wyłączenie zapory w ogóle mi nie pomagało, dopiero zezwolenie programowi już tak.

Mam nadzieję, że bardzo dokładnie się rozpisałem więc nie będzie problemu z poradzeniem sobie sam. :)

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 246
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU - brick

Post autor: aBaZ » 19 sie 2019, 13:51

No i pięknie!
Gratulejszyns za zaangażowanie :)
angel
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

ODPOWIEDZ