A3002RU v2.0 vlany

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
pawelts1
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 28 maja 2019, 15:35

A3002RU v2.0 vlany

Post autor: pawelts1 » 28 maja 2019, 15:40

Chyba toto coś popsuł w firmware bo podczas włączania iptv i ustawianiu vlanu dla net jest błąd:
"VID 9, 8 abd 100 are for internal use!"

Straszna kiszka bo ten vlan jest używany na całym gponie i zmiana tego to masakra logistyczna dla nas

mikserr
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 28 wrz 2018, 15:13

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: mikserr » 01 lip 2019, 17:19

Nie będę zakładał kolejnego tematu ale chce wrócić ponownie do totolinka, miałem poprzednią wersję i pytanie, czy w nowej wersji v2 też miałbym tak dobry zasięg jak w pierwszej wersji? dom rodzinny tylko totolink A3002RU mi wtedy pomógł , czy nie ma problem z softem itp zawiechy? obawiać się czegoś? będzie korzystamy tylko z wifi dla tv i multiroom nc+ i play now dekoder i wiadomo komórki.

anteny24
Administrator
Posty: 162
Rejestracja: 30 lis 2017, 15:27

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: anteny24 » 03 lip 2019, 12:26

pawelts1 pisze:
28 maja 2019, 15:40
Chyba toto coś popsuł w firmware bo podczas włączania iptv i ustawianiu vlanu dla net jest błąd:
"VID 9, 8 abd 100 are for internal use!"

Straszna kiszka bo ten vlan jest używany na całym gponie i zmiana tego to masakra logistyczna dla nas
Temat już jest rozwiązywany.
5 lipca będzie dostępny nowy soft, po którego wgraniu będzie można spokojnie korzystać ze wszystkich Vlanów.

Jak tylko będzie nowy firmware, to od razu dam o tym info i wrzucę na www.anteny24.pl, żeby można było go pobrać.

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 255
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: aBaZ » 03 lip 2019, 12:35

mikserr pisze:
01 lip 2019, 17:19
Nie będę zakładał kolejnego tematu ale chce wrócić ponownie do totolinka, miałem poprzednią wersję i pytanie, czy w nowej wersji v2 też miałbym tak dobry zasięg jak w pierwszej wersji? dom rodzinny tylko totolink A3002RU mi wtedy pomógł , czy nie ma problem z softem itp zawiechy? obawiać się czegoś? będzie korzystamy tylko z wifi dla tv i multiroom nc+ i play now dekoder i wiadomo komórki.
Totolink 3002ru V2 obsługuje standard 802.11ac wave2 dzięki czemu obsługuje tryb MU-MIMO.

Zasięg jest równie dobry jak nie lepszy, więc śmiało można z niego korzystać.

Jak już @anteny24 wspomniał 5 Lipca będzie nowy soft, który umożliwi korzystanie z Vlanu 100, ale Ty chyba nie potrzebujesz takiej funkcjonalności. 8-)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 255
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: aBaZ » 19 sie 2019, 14:00

@pawelts1 - mam nowy soft do 3002ru V2. Jeśli chcesz to mogę ci podesłać na emila.
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

Grzesiek
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 29 sie 2019, 9:30

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: Grzesiek » 29 sie 2019, 10:05

W nowym sofice TOTOLINK-A3002RU-V2.0.0-B20190814.1034 nadal występują stare błędy

1. Brak możliwości ustawienia Internet VLAN ID 1 (dostępne 2-4094)
2. Przełączenie w Menu Network/IPTV Settings na Triple Play / IPTV powoduje, że w Easy Setup IPTV MODE jest jako Disabled
3. Zmiana priorytetu w Menu Network/IPTV Settings z 0 na 4 (prawdopodobnie na dowolny inny) powoduje, że w Easy Setup IPTV MODE jest jako Disabled
4. Zmiana Easy Setup IPTV MODE na Custom powoduje, że wcześniejsza zmiana priorytetu w Menu Network/IPTV Settings z 0 na 4 wraca na 0 oraz przełącza z Triple Play / IPTV na opcję Enabled
5. IPTV Multicast nie działa poprawnie. Nie mogę uruchomić na STB MAG250/255 (włącza się tryb awaryjny) a na Arris 4K zatrzymuje się na ładowaniu w 50%

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 255
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: aBaZ » 29 sie 2019, 11:35

Restartowałeś router do domyślnych ustawień po wgraniu softu ?
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

Grzesiek
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 29 sie 2019, 9:30

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: Grzesiek » 29 sie 2019, 11:39

Tak robiłem mimo, że wydaje mi się być bzdurą...
Najlepsze jest to, że ten niby poprawiony soft na którym rzekomo działa Multicast jest tak zrypany, że ustawianie vlan jest iluzją...
Teraz nie działa w ogóle Unicast ani Multicast...
STB dostają IP z routera i widać je w DHCP TABLE.
Próbowałem zrobić downgrade oczywiście wcześniej zrobiłem reset do fabryki i wgrałem starszy soft na którym przynajmniej działał Unicast ale nic to nie daje. Tak jak by zmienił się tylko numerek softu na starszą wersję ale wszystko problemy zostały.

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 255
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: aBaZ » 03 wrz 2019, 11:41

Grzesiek pisze:
29 sie 2019, 11:39
Tak robiłem mimo, że wydaje mi się być bzdurą...
Najlepsze jest to, że ten niby poprawiony soft na którym rzekomo działa Multicast jest tak zrypany, że ustawianie vlan jest iluzją...
Teraz nie działa w ogóle Unicast ani Multicast...
STB dostają IP z routera i widać je w DHCP TABLE.
Próbowałem zrobić downgrade oczywiście wcześniej zrobiłem reset do fabryki i wgrałem starszy soft na którym przynajmniej działał Unicast ale nic to nie daje. Tak jak by zmienił się tylko numerek softu na starszą wersję ale wszystko problemy zostały.
@Grzesiek - słuchaj, to mam propozycję: może dasz dostęp od strony WAN dla inżynierów z Totolinka ? Zalogują się do Cie i sprawdza co jest nie tak...
Co Ty na to ? 8-)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 255
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2.0 vlany

Post autor: aBaZ » 05 wrz 2019, 10:20

@Grziesiek - ????? :?: ;)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

ODPOWIEDZ