Strona 1 z 2

A3002RU v2 i igmp snooping

: 16 lip 2019, 18:29
autor: lukasz.sikora
Witam.
Dzisiaj zaobserwowałem problem z tym routerem.
Po skonfigurowaniu urządzenia w tryb iptv (vlan tv i int w tagu) i włączeniu na nim igmp snoopingu i wyłączeniu igmp proxy mój router zaczyna udawać mrouter.
Na switchach, do których mam podpięte urządzenie port, stykowy zaczyna być kolejnym mrouter portem.
Próby mieszania ustawieniami (włączanie/wyłączanie igmp proxy itp) nie przynoszą efektu.
Ktoś coś takiego zaobserwował może ? Dla mnie to sytuacja, która nie może mieć miejsca, bo multicast nie toleruje za bardzo śmieci w vlanie.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 17 lip 2019, 8:37
autor: gdembek
Zgadza się, obserwujemy dokładnie taki sam problem. Zgłaszałem to jakiś tydzień temu do Batny, niestety problemu nie znali, dostałem nowszy firmware, ale naprawia on jedynie dostęp po WAN do routera, a w temacie IGMP nadal lipa.

Batna - pomożecie?

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 17 lip 2019, 13:18
autor: aBaZ
Pomożemy ! :D

Ale... podeślij proszę jakieś screeny, które pomogą udokumentować ten temat inżynierom z Totolinka.

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 17 lip 2019, 15:01
autor: gdembek
A no to wysłałem ;) i czekam :D

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 17 lip 2019, 17:14
autor: lukasz.sikora
Ubiegłeś mnie :)
No to ja też czekam.

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 23 lip 2019, 15:31
autor: lukasz.sikora
Jakieś info w sprawie igmp snoopingu ? :)

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 25 lip 2019, 11:29
autor: gdembek
Również się przypominam ;)

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 12 sie 2019, 11:48
autor: lukasz.sikora
Ehh, widzę, że muszę szukać innego sprzętu :(
Coraz więcej mi się pojawia sytuacji, gdzie muszę uruchomić telewizję, a ten sprzęt niestety do tego się niestety narazie nie nadaje :(

Szkoda, bo polubiłem tą markę :(

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 19 sie 2019, 12:33
autor: aBaZ
lukasz.sikora pisze:
12 sie 2019, 11:48
Ehh, widzę, że muszę szukać innego sprzętu :(
Coraz więcej mi się pojawia sytuacji, gdzie muszę uruchomić telewizję, a ten sprzęt niestety do tego się niestety narazie nie nadaje :(

Szkoda, bo polubiłem tą markę :(
@lukasz.sikora - mam soft! :D

Zaraz go dostaniesz na emila -> napisali, że zostały rozwiązane problemy z igmp i multicastami.

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 19 sie 2019, 12:41
autor: lukasz.sikora
Wspaniała wiadomość.
W takim razie czekam na softa i biorę się za testy :)