Strona 2 z 2

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 19 sie 2019, 14:53
autor: lukasz.sikora
Niestety nadal ten sam problem.
Router nada wysyła pakiety igmp query co kończy się dodaniem mroutera na porcie od strony routera.

Z mojej perspektywy nic się nie zmieniło w firmware :(

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 21 sie 2019, 10:42
autor: aBaZ
lukasz.sikora pisze:
19 sie 2019, 14:53
Niestety nadal ten sam problem.
Router nada wysyła pakiety igmp query co kończy się dodaniem mroutera na porcie od strony routera.

Z mojej perspektywy nic się nie zmieniło w firmware :(
Ja pier**** :(

A możesz jakiś screen chociaż podesłać, żebym to im od razu przekazał ... ?

Ale mam rozumieć, że w ogóle nie hasają multicasty i nie możesz puścić tv ?

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 21 sie 2019, 10:52
autor: lukasz.sikora
Ale screen z czego mam podesłać ? :)

Sytuacja wygląda tak, że na routerze mam skonfgurowane dwa vlany np. 100 internet, a 500 tv.
Konfiguruje router w tagu dla obu vlanów, wyłączam igmp proxy, włączam igmp snooping i tyle.
Robię trunka na switchu uplinkowym i podpinam wana routera do tego portu. W momencie podpięcia stb do portu iptv w routerze, przy pierszym otwarciu jakiejść grupy multicastowej router zaczyna wysyłać "w górę", czyli do switcha pakiety igmp query, a nie może tego robić, ponieważ switch uplinkowy i pozostałe na trasie zaczynają wykrywać port, z którego przychodząc pakiety typu igmp query jako port queriera i dla vlanu telewizyjnego dodają port do listy mrouter'ów.
W praktyce wszelkie pakiety igmp od pozostałych urządzeń w tym vlanie latają do tego routera i do pim routera. Powoduje to zaburzenia w strumieniach i pracy całego vlanu multicastowego.

Jak mam na uplinku "mądrzejszego" switcha to jestem w stanie odfiltrować te pakiety, ale nie wszystkie switche to potrafią.

Napisz do deweloperów z totolinka, że router nie może wysyłać pakietów igmp query i powinno być po temacie.

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 23 sie 2019, 16:29
autor: aBaZ
A powiedz mi proszę @lukasz.sikora ... Czy resetowałeś router do domyślnych ustawień po wgraniu tego firmware?
Bo jest to bardzo ważna czynność po wgraniu nowego softu...

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 26 sie 2019, 13:35
autor: gdembek
Wykonałem reset do ustawień domyślnych,

Mrouter się już nie pokazuje, IGMP wygląda ok.

Niestety wciąż macki urządzeń wpiętych fizycznie do routera pokazują się na switchu wyżej, czyli problem z NAT wciąż występuje.

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 28 sie 2019, 16:31
autor: aBaZ
gdembek pisze:
26 sie 2019, 13:35
Wykonałem reset do ustawień domyślnych,

Mrouter się już nie pokazuje, IGMP wygląda ok.

Niestety wciąż macki urządzeń wpiętych fizycznie do routera pokazują się na switchu wyżej, czyli problem z NAT wciąż występuje.
@gdembek - a sprawdzałęs to w końcu na innym switchu ? Bo nie dałeś żadnej odp na maila :D

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

: 06 wrz 2019, 12:06
autor: lukasz.sikora
Hejka,
Sprawdzałem właśnie wersję z pełnym resetem fabrycznym.
Z mojej strony nic się nie zmieniło. Jak tylko otworzy strumienie STB to mam zaraz mrouter na porcie (tym razem testowałem na starym, poczciwym TP-Linku SG3210).
Wersja oprogramowania w routerze : TOTOLINK-A3002RU-V2.0.0-B20190814.1034

Reasumując zero zmian jak narazie.

A w jaki sposób konfigurujecie tryb bridge na totku ? Może tutaj jest różnica w stosunku tego co ja robię (używam Triple Play).