A3002RU v2 i igmp snooping

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 19 sie 2019, 14:53

Niestety nadal ten sam problem.
Router nada wysyła pakiety igmp query co kończy się dodaniem mroutera na porcie od strony routera.

Z mojej perspektywy nic się nie zmieniło w firmware :(
--
Errare Tumanum Est

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 240
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: aBaZ » 21 sie 2019, 10:42

lukasz.sikora pisze:
19 sie 2019, 14:53
Niestety nadal ten sam problem.
Router nada wysyła pakiety igmp query co kończy się dodaniem mroutera na porcie od strony routera.

Z mojej perspektywy nic się nie zmieniło w firmware :(
Ja pier**** :(

A możesz jakiś screen chociaż podesłać, żebym to im od razu przekazał ... ?

Ale mam rozumieć, że w ogóle nie hasają multicasty i nie możesz puścić tv ?
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 21 sie 2019, 10:52

Ale screen z czego mam podesłać ? :)

Sytuacja wygląda tak, że na routerze mam skonfgurowane dwa vlany np. 100 internet, a 500 tv.
Konfiguruje router w tagu dla obu vlanów, wyłączam igmp proxy, włączam igmp snooping i tyle.
Robię trunka na switchu uplinkowym i podpinam wana routera do tego portu. W momencie podpięcia stb do portu iptv w routerze, przy pierszym otwarciu jakiejść grupy multicastowej router zaczyna wysyłać "w górę", czyli do switcha pakiety igmp query, a nie może tego robić, ponieważ switch uplinkowy i pozostałe na trasie zaczynają wykrywać port, z którego przychodząc pakiety typu igmp query jako port queriera i dla vlanu telewizyjnego dodają port do listy mrouter'ów.
W praktyce wszelkie pakiety igmp od pozostałych urządzeń w tym vlanie latają do tego routera i do pim routera. Powoduje to zaburzenia w strumieniach i pracy całego vlanu multicastowego.

Jak mam na uplinku "mądrzejszego" switcha to jestem w stanie odfiltrować te pakiety, ale nie wszystkie switche to potrafią.

Napisz do deweloperów z totolinka, że router nie może wysyłać pakietów igmp query i powinno być po temacie.
--
Errare Tumanum Est

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 240
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: aBaZ » 23 sie 2019, 16:29

A powiedz mi proszę @lukasz.sikora ... Czy resetowałeś router do domyślnych ustawień po wgraniu tego firmware?
Bo jest to bardzo ważna czynność po wgraniu nowego softu...
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

gdembek
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2019, 8:31

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: gdembek » 26 sie 2019, 13:35

Wykonałem reset do ustawień domyślnych,

Mrouter się już nie pokazuje, IGMP wygląda ok.

Niestety wciąż macki urządzeń wpiętych fizycznie do routera pokazują się na switchu wyżej, czyli problem z NAT wciąż występuje.

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 240
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: aBaZ » 28 sie 2019, 16:31

gdembek pisze:
26 sie 2019, 13:35
Wykonałem reset do ustawień domyślnych,

Mrouter się już nie pokazuje, IGMP wygląda ok.

Niestety wciąż macki urządzeń wpiętych fizycznie do routera pokazują się na switchu wyżej, czyli problem z NAT wciąż występuje.
@gdembek - a sprawdzałęs to w końcu na innym switchu ? Bo nie dałeś żadnej odp na maila :D
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 06 wrz 2019, 12:06

Hejka,
Sprawdzałem właśnie wersję z pełnym resetem fabrycznym.
Z mojej strony nic się nie zmieniło. Jak tylko otworzy strumienie STB to mam zaraz mrouter na porcie (tym razem testowałem na starym, poczciwym TP-Linku SG3210).
Wersja oprogramowania w routerze : TOTOLINK-A3002RU-V2.0.0-B20190814.1034

Reasumując zero zmian jak narazie.

A w jaki sposób konfigurujecie tryb bridge na totku ? Może tutaj jest różnica w stosunku tego co ja robię (używam Triple Play).
--
Errare Tumanum Est

ODPOWIEDZ