A3002RU v2 i igmp snooping

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 16 lip 2019, 18:29

Witam.
Dzisiaj zaobserwowałem problem z tym routerem.
Po skonfigurowaniu urządzenia w tryb iptv (vlan tv i int w tagu) i włączeniu na nim igmp snoopingu i wyłączeniu igmp proxy mój router zaczyna udawać mrouter.
Na switchach, do których mam podpięte urządzenie port, stykowy zaczyna być kolejnym mrouter portem.
Próby mieszania ustawieniami (włączanie/wyłączanie igmp proxy itp) nie przynoszą efektu.
Ktoś coś takiego zaobserwował może ? Dla mnie to sytuacja, która nie może mieć miejsca, bo multicast nie toleruje za bardzo śmieci w vlanie.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)
--
Errare Tumanum Est

gdembek
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2019, 8:31

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: gdembek » 17 lip 2019, 8:37

Zgadza się, obserwujemy dokładnie taki sam problem. Zgłaszałem to jakiś tydzień temu do Batny, niestety problemu nie znali, dostałem nowszy firmware, ale naprawia on jedynie dostęp po WAN do routera, a w temacie IGMP nadal lipa.

Batna - pomożecie?

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 240
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: aBaZ » 17 lip 2019, 13:18

Pomożemy ! :D

Ale... podeślij proszę jakieś screeny, które pomogą udokumentować ten temat inżynierom z Totolinka.
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

gdembek
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2019, 8:31

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: gdembek » 17 lip 2019, 15:01

A no to wysłałem ;) i czekam :D

lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 17 lip 2019, 17:14

Ubiegłeś mnie :)
No to ja też czekam.
--
Errare Tumanum Est

lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 23 lip 2019, 15:31

Jakieś info w sprawie igmp snoopingu ? :)
--
Errare Tumanum Est

gdembek
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 17 lip 2019, 8:31

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: gdembek » 25 lip 2019, 11:29

Również się przypominam ;)

lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 12 sie 2019, 11:48

Ehh, widzę, że muszę szukać innego sprzętu :(
Coraz więcej mi się pojawia sytuacji, gdzie muszę uruchomić telewizję, a ten sprzęt niestety do tego się niestety narazie nie nadaje :(

Szkoda, bo polubiłem tą markę :(
--
Errare Tumanum Est

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 240
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: aBaZ » 19 sie 2019, 12:33

lukasz.sikora pisze:
12 sie 2019, 11:48
Ehh, widzę, że muszę szukać innego sprzętu :(
Coraz więcej mi się pojawia sytuacji, gdzie muszę uruchomić telewizję, a ten sprzęt niestety do tego się niestety narazie nie nadaje :(

Szkoda, bo polubiłem tą markę :(
@lukasz.sikora - mam soft! :D

Zaraz go dostaniesz na emila -> napisali, że zostały rozwiązane problemy z igmp i multicastami.
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

lukasz.sikora
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 16 sie 2018, 11:44

Re: A3002RU v2 i igmp snooping

Post autor: lukasz.sikora » 19 sie 2019, 12:41

Wspaniała wiadomość.
W takim razie czekam na softa i biorę się za testy :)
--
Errare Tumanum Est

ODPOWIEDZ