Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń EXTRALINK i BDCOM
bykee
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2019, 20:28

Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: bykee » 21 kwie 2019, 21:01

Potrzebuję pomocy w w rozbudowie sieci , a mianowicie chcę dodać switch (mam Extralink Victor 48V - 8 portowy gigabitowy switch PoE at/af + 2 porty SFP kupiony na https://www.anteny24.pl/) do sieci a do niego podłączyć NAS (QNAP TS-253B) a w przyszłości jeszcze 2 kamery IP PoE

Tak to ma wyglądać
schemat.jpg
schemat.jpg (35.22 KiB) Przejrzano 1522 razy
Kupiłem switch zarządzalny mimo że nigdy wcześniej nie korzystałem z tego i tutaj potrzebuję pomocy bo w pudełku dostałem tylko Switch+kabel zasilający, zero instrukcji czy czego kolwiek. Nie mogę wyszukać żadnej instrukcji czy tutoriala na anteny24 ani nigdzie indziej.

nie potrafię wejść w interfejs switcha , nie mam też kabla prostego tylko krosowany, ale switch był dość drogi i wydaje mi się że powinien sobie poradzić z kablem krosowanym(w pudełku nie dostałem żadnej kartki, instrukcji czy czego kolwiek i nic nie wiem na ten temat)

dlatego jakby był ktoś dobry to prosiłbym o pomoc, najlepiej krok po kroku jak mam zmienić ustawienia sieci i jak wejść w interfejs WWW swicha

Awatar użytkownika
Gadzior
Żółtodziób
Posty: 21
Rejestracja: 16 sty 2018, 13:03

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: Gadzior » 23 kwie 2019, 11:18

Proszę podesłać zdjęcie tej zakupionej sztuki, ponieważ pierwsza rewizja trochę różni się od tej jaką obecnie mamy na stanie a nie jestem pewien jaka została od nas wysłana.

bykee
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2019, 20:28

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: bykee » 23 kwie 2019, 22:10

DSC_0294.JPG
DSC_0294.JPG (2.41 MiB) Przejrzano 1518 razy
DSC_0293.JPG
DSC_0293.JPG (2.46 MiB) Przejrzano 1518 razy

Awatar użytkownika
Gadzior
Żółtodziób
Posty: 21
Rejestracja: 16 sty 2018, 13:03

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: Gadzior » 24 kwie 2019, 10:38

Jest to starsza rewizja urządzenia, dlatego logowanie na niego robimy po adresie 192.168.0.1
Domyślne logowanie to:
Login: admin
Hasło: admin

Mogę podesłać na maila pełną instrukcję w języku angielskim :)

bykee
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2019, 20:28

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: bykee » 24 kwie 2019, 21:35

byłbym wdzięczny

bykee
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 21 kwie 2019, 20:28

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: bykee » 26 kwie 2019, 19:48

wszystko działa , dzięki za pomoc :D

mateusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:33

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: mateusz » 25 lip 2019, 15:35

Witam, a jaki jest adres na nowszych urządzeniach? U mnie adres 192.168.0.1 nie działa.

aBaZ
Rozgadaniec
Posty: 250
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: aBaZ » 29 lip 2019, 10:43

@mateusz - na nowszych ? czyli o jakich dokładnie mowa ?
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

mateusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:33

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: mateusz » 10 sie 2019, 19:29

aBaZ pisze:
29 lip 2019, 10:43
@mateusz - na nowszych ? czyli o jakich dokładnie mowa ?
Sorry że to tyle trwało, ale nie miałem jak dostać się do Switch_a.
Przesyłam zdjęcie.
Załączniki
IMG_20190805_142107.jpg
IMG_20190805_142107.jpg (1.28 MiB) Przejrzano 833 razy

Awatar użytkownika
Gadzior
Żółtodziób
Posty: 21
Rejestracja: 16 sty 2018, 13:03

Re: Rozbudowa sieci domowej|Router, switch zarządzalny, NAS , kamery IP

Post autor: Gadzior » 12 sie 2019, 10:10

@mateusz - właśnie u siebie podłączyłem jedną sztukę.
1. Domyślne ustawienia
2. Skrętka od komputera do Switcha VICTOR-24V podłączona na porcie 8
3. Domyślny adres 192.168.0.1 i logowanie na dane admin/admin działa ;) (zdjęcie w załączniku)
4. Nie zapomnij jeszcze o ustawieniach na karcie w komputerze odpowiedniego adresu z podsieci, inaczej się nie podłączysz
Załączniki
victor-24v.jpg
victor-24v.jpg (131.99 KiB) Przejrzano 829 razy

ODPOWIEDZ